„ДПС е мотивирано да стигне до цялата истина за КТБ. Пеевски никога не е бил акционер в тази банка, никога не е участвал в управлението на банката, той и неговото семейство са си върнали всички кредити до стотинка. Той няма преференциални депозити и няма никакво отношение към тази банка". Това заяви в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия Йордан Цонев - депутат от ДПС, член на парламентарната комисия за КТБ.

„КТБ е била създадена, функционирала и управлявана от нейния мажоритарен собственик Цветан Василев като финансова пирамида. Това е констатацията, около която се обединихме почти всички членове на парламентарната комисия за КТБ. Това обществото го разбра веднага след фалита", добави той.

Каква е схемата?

„От 5,2 млрд. кредитен портфейл, 3,7 млрд. или 72% са били дадени на фирми, свързани с Цветан Василев. Всички те, общо 117 на брой, са били фирми-бушони, през които е преминавало кредитиране една през друга, за да може после Цветан Василев да си купи активи, които не са заложени срещу кредитите, които са получили фирмите", обясни Йордан Цонев.

Атанасова: От БНБ е имало серия от указания към квесторите на КТБ

„Имало е прикриване, но то не е било от ДПС и ще го докажем. На 71 от тези дружества са регистрирани на 7 адреса в София. 18 от тях имат само по един служител, останалите имат по няколко", добави политикът и даде за пример на горепосочената схема Технологичния център - Институт за микроелектроника или т.нар. ТЦИМЕ.

"През него е направено едно от увеличенията на капитала чрез подчинен срочен дълг. То през последната година е взело от банката и раздало на дружества, свързани с Цветан Василев, кредити за 500 милиона. То е функционирало като банка в банката. Това са могли да го знаят одиторите и банковия надзор. Това дружество има оборот за 200 000 лева", изтъкна депутатът.

От ДПС ще инициират законодателна инициатива за разкриване на банковата тайна за политици и депутати.

„Пеевски не е бил в един отбор с Цветан Василев", добави той.

„Искаме отговор на въпроса кой е толерирал КТБ в нейните фараонски бизнес практики, управлявани от Цветан Василев. Затова трябва да падне банковата тайна за всички политици, депутати и тези 1000 преференциални депозити", коментира Йордан Цонев от ДПС.

Прокуратурата проверява БНБ заради договори на КТБ

Той поясни, че са поискали синдиците да им обяснят защо депозитите на 1000 души са преобразувани от преференциални към обикновени. Квесторите от своя страна са назначили група, която взема становище, че дори да се преобразуват, собствениците на въпросните депозити ще си платят само глоба.

Цонев заяви, че нямат информация кои са хората с преференциални депозити. Единственият човек, за когото се знае, че има такъв депозит, е Иван Костов.

Източник: Novanews.bg