Кризата на финансовите пазари засегна водещи швейцарски банки
Кризата на финансовите пазари засегна водещи швейцарски банки / снимка: БГНЕС

Водещата швейцарска банка UBS AG (Ю Би Ес) днес обяви загуба от 4 млрд. швейцарски франка (3,42 млрд. долара), което я прави поредната жертва на американския пазар на високорисковите ипотеки, предадоха световните агенции.

Втора швейцарска банка - Credit Suisse („Креди Сюис”), също обяви днес, че инвестиционното й банкиране и управлението на активи са били засегнати "от неотдавнашните събития на пазара", така, както и останалия банков сектор, предаде БТА, като се позова на Франс прес.

В изявлението на UBS се посочва, че банката ще проведе голямо преструктуриране, като планира да съкрати 1500 работни места в отдела за инвестиционно банкиране преди края на годината. Ще има и промени в мениджмънта, добавя компанията.

Банката прогнозира загуба преди облагане между 600 и 800 млн. шв. франка за третото тримесечие, а експертите посочват, че до момента Ю Ес Би е една от най-големите жертви на кризата на международния валутен пазар.

Но Credit Suisse прогнозира все пак печалба за третото тримесечие. В комюникето на компанията се посочва, че чистата й печалба за първите девет месеца на 2007 г. е на "рекордно равнище".