Критикуват агенции за кредитен рейтинг в САЩ заради ипотечната криза
Критикуват агенции за кредитен рейтинг в САЩ заради ипотечната криза / netinfo

Американски сенатори обвиниха ръководителите на големи агенции за кредитен рейтинг, че заради конфликт на интереси може да са допринесли за кризата на ипотечния пазар, разтърсила инвеститорите в целия свят, предаде АП.

Най-големите рейтингови агенции - Standard and Poors (Стандард енд Пуърс), Moody's Investors Service (Мудис инвестърс сървис) и Fitch (Фитч) са подложени на остри критики за това, че не предупредили адекватно инвеститорите за рисковете, свързани с ипотечните ценни книжа.

Някои членове на Комисията за банките, жилищното строителство и проблемите на градовете в Сената на САЩ са запитали управителите на големите рейтингови агенции дали са консултирали инвестиционните банки, които издават ипотечни ценни книжа, свързани с високорискови жилищни заеми.

Сенаторите са обезпокоени главно от ключовия аспект на бизнес-модела на агенциите за кредитен рейтинг - компаниите, които оценяват, им плащат за това.

Шефовете на Standard and Poors и Moody's заявиха, че методологията им за мониторинг на риска от ипотечните ценни книжа е правилна, но същевременно се съгласиха, че е необходимо тя да бъде подобрена.