Кремъл дава държавни гаранции за военно производство
Кремъл дава държавни гаранции за военно производство / БГНЕС, архив

Руското правителство предостави държавни гаранции в размер на 93,6 млрд. рубли (около 1,5 млрд. долара) по кредитите на 14 компании от военно-промишления комплекс на страната.

Държавни гаранции получиха концернът "Алмаз-Антей", авиокомпанията "Сухой", корабостроителният завод "Северная верфь", Амурският корабостроителен завод и други предприятия.

Чрез предоставянето на държавни гаранции се разширява възможността за привличане на извънбюджетни източници за финансиране на поставените задачи по осъществяване поставените от правителството задачи в отбранителната сфера, гласи изявление на сайта на руското правителство.

Във федералния бюджет за 2016 г. е предвидено предоставянето на държавни гаранции в размер на 209 млрд. рубли. През миналата година държавните гаранции за предприятията на военно-промишления комплекс в Русия бяха 81 млрд. рубли.

Според оценка на вицепремиера Дмитрий Рогозин ръстът на производството на военно-промишления комплекс на Русия през 2015 г. е бил 13%. През същата година износът на военна продукция е бил на стойност 14,5 млрд. долара.

Източник:  БГНЕС