Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни защо профсъюзът възразява на идеите за индексиране на пенсиите, отпуснати до 2010 година, с осигурителния доход за 2009 година.
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни защо профсъюзът възразява на идеите за индексиране на пенсиите, отпуснати до 2010 година, с осигурителния доход за 2009 година. / БГНЕС
КНСБ се обяви против начина за увеличаване на минималната пенсия и за осъвременяване на пенсиите, отпуснати до 2010-та година, който е заложен в управленската програма на бъдещото правителство.
 
От синдиката предлагат всички пенсионери с доход под линията на бедността да се компенсират през социалното подпомагане, вместо през бюджета на държавното обществено осигуряване.
 
Има много пресечни точки за политически консенсус, смята Цветанов

За останалите пенсионери трябва да се търси възможност за ръст на доходите чрез повишаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж, обясни лидерът на конфедерацията Пламен Димитров.
 
По думите му няма логика в заложеното преизчисляване единствено на пенсиите, отпуснати до 2010-та година, и то спрямо средния осигурителен доход за 2009-та година.
 
Какви са управленските приоритети на ГЕРБ и Патриотите?

Увеличаването на тежестта на година осигурителен стаж гарантира ръст на пенсията според индивидуалния принос на човека, аргументират се от КНСБ. От синдиката са категорично против поставянето на дебат за вдигане на пенсионната възраст.
 
Конфедерацията ще предложа на новите управляващи нова обща политика за социално подпомагане, която ще отчита освен доходите на човека, и неговото имуществено състояние.
 

Мая Манолова Пламен Димитров Владислав Горанов
БГНЕС, архив

Вчера Пламен Димитров и омбудсманът Мая Манолова внесоха в Народното събрание пакет от законодателни промени за прекратяване на така нареченото модерно робство. Те разговаряха в кулоарите на НС с бившия финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Владислав Горанов. Горанов е част от преговорния екип на ГЕРБ за формиране на управленска коалиция, която да застане зад кабинета "Борисов 3".