Пламен Димитров
Пламен Димитров / БГНЕС, архив
От КНСБ искат поне със 100 лв. да се вдигнат заплатите към края на следващия мандат на парламента. Според президента на синдикалната организация Пламен Димитров печалбите на бизнеса позволяват да се отделят повече средства за трудови възнаграждения. От КНСБ са изготвили меморандум за развитието на България през следващите четири години. Той ще бъде обсъден с всички политически сили, които ще участват в предстоящите парламентарни избори.

През миналата година българската икономика надмина с 50% БВП от началото на прехода, а заплатите като реална стойност са почти равни на получаваните тогава. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Евросиндикати настояват за по-високи заплати в България

По думите му българската икономика произвежда повече отколкото плаща на хората, затова е крайно наложително увеличаването на заплатите, което да дойде от печалбите на бизнеса.

Най-ниските минимални работни заплати в страните от ЕС са в България и Румъния

"В края на мандата това, което следва  да получава българският работник трябва да е стигнало 50% от БВП, т.е. ако гоним 100-110 милиарда лв. в  края на мандата, това означава 50-55 млд. лв да отиват към труда. Към момента това са 42% от 90 млд. БВП, обясни още Димитров.

Колко българи работят на минимална заплата?

От КНСБ са изготвили меморандум за социално- политическото и икономическото развитие на България през следващите четири години. Той ще бъде обсъден с всички политически сили, които ще участват в предстоящите парламентарни избори.