КНСБ: Догодина възрастта за пенсия да се замрази, стажът да се вдигне с 4 месеца
КНСБ: Догодина възрастта за пенсия да се замрази, стажът да се вдигне с 4 месеца / снимка: БГНЕС
КНСБ иска замразяване на възрастта за пенсия и вдигане на стажа с 4 месеца догодина
76800
КНСБ иска замразяване на възрастта за пенсия и вдигане на стажа с 4 месеца догодина
КНСБ: Догодина възрастта за пенсия да се замрази, стажът да се вдигне с 4 месеца
  • КНСБ иска замразяване на възрастта за пенсия и вдигане на стажа с 4 месеца догодина
  • КНСБ: Догодина възрастта за пенсия да се замрази, стажът да се вдигне с 4 месеца

Запазване на сегашната възраст за пенсиониране и вдигане на стажа с 4 месеца от през 2015-та година е вариантът, за който ще настоява КНСБ пред управляващите в хода на разглеждане на законопроектите за държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване в парламента.

От конфедерацията организират национално протестно шествие срещу замразените доходи и вдигането на условията за пенсиониране, което ще се проведе в столицата следващия четвъртък. Към момента не е ясно, дали КТ "Подкрепа" ще се включат в протестните действия.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че от понеделник започва поредица от срещи с парламентарно представените партии, за да търси подкрепа за поставените искания.

КНСБ предлага през следващата година да нарасне само стажът за пенсия, а възрастта да се запази, докато се търси най-подходящият вариант за продължаване на пенсионната реформа. За категорийните работници освен запазване на сегашните условия синдикатът иска да бъде въведено право на избор откъде да получават ранната си пенсия.

„Тези, които постъпват на работа в такива условия, да имат право да избират - дали да отидат в съответните частни пенсионни фондове или да отидат и да останат в НОИ", обясни той.

Димитров благодари за обещаното вдигане на минималната заплата догодина, но припомни, че това не е достатъчно. Управляващите трябва да заложат и мерки за борба с продължаващата дефлация, обясни още лидерът на КНСБ. „Този ефект, несправянето с него и неадресирането му от кабинета може да има изключително деструктивно действие върху цялата икономика и върху целия райони в страната", каза той.

Протестното шествие на КНСБ ще премине под надслов "Няма да плащаме чуждите грешки" и ще завърши с митинг пред Народното събрание.