Китайски инвеститори ще купуват ценни книжа, листвани на борсата в Хонконг
Китайски инвеститори ще купуват ценни книжа, листвани на борсата в Хонконг / netinfo

За първи частни инвеститори от континентален Китай пробно получиха разрешение да правят преки валутни инвестиции в ценни книжа, които са листвани на борсата в Хонконг. Това съобщи Държавното управлечие за валутен контрол на Китай, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според анализатори нововъведението ще допринесе за значителен приток на капитал в този специален административен район, заутвърждаването на статута му на световен финансов център и за активизиране на активността на Хонконгската фондова борса, предаде БТА.

Засега тази услуги можеше да предоставя само филиалът на Китайската народна банка в един от най-големите пристанищни градове в северната част на страната - Тянцзин. За целта клиентите трябва да имат открита там валутна сметка. Няма никакви ограничения за обема на закупуваните акции.

Тянцзин е метаполис с население 10 милиона души, чийто кмет е бившият директор на Народната банка на Китай Дай Сянлун. Градът играе роля на експериментална площадка за изпълнението на валутно-финансовите реформи в страната.