Китайската икономика е най-влиятелната в света
Китайската икономика е най-влиятелната в света / Thinkstock/Getty Images

Ново изследване на икономическата сила на държавите в света определи Китай като "най-влиятелната страна" въз основа на индекса "влияние на световните пазари".

Изследването е осъществено от Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) в рамките на изследователския проект "Бурноразвиващи се и ръководещи растежа икономики", който проследява водещите държави в света.

"Китай показва най-висока стойност не само сред бурно развиващите се икономики, а също и като цяло, изпреварвайки САЩ благодарение на дела на износа в номинални стойности", се казва в изследването, цитирано от БГНЕС.

"Китай държи най-големия дял сред бурноразвиващите се пазари в извадка с 9 от 18 индустрии, включително всички видове производства с изключение на хранително-вкусовата промишленост (изместен от Бразилия). Китай има най-голям промишлен дял в текстилната и кожарската индустрия (над 30%)", отбелязват от BBVA.

В Топ 10 се нареждат още САЩ, Германия, Саудитска Арабия, Великобритания, Япония, Русия, Франция, Италия и Южна Корея. BBVA отбелязва, че Саудитска Арабия и Русия заемат високи позиции благодарение на износа на енергия. Това означава, че в близко бъдеще САЩ могат да засилят позициите си чрез увеличаване на износа на природен газ и петрол.