КД: Да продаваш в средата на криза значи да загубиш
КД: Да продаваш в средата на криза значи да загубиш / netinfo

Корекцията на българския капиталов пазар, на която сме свидетели в момента, е добра възможност да се купуват акции от качествени компании, а инвеститорите, които се оттеглят в средата на криза по принцип са губещи. Това заяви пред журналисти Петер Грозник, директор в словенската КД Груп, която има eдно управляващо дружество три взаимни фонда у нас.

Грозник посъветва инвеститорите да имат търпение в очакване на печалба от вложенията си и да не се паникьосват. Според него сигналът, който даде „Алианц”, след като в края на годината изтегли дяловете си от всички договорни фондове, не е задължително лош, защото парите остават или на местния, или на регионалния пазар. Според Мая Бенко, също директор в холдинга, родните инвеститори в момента са в шок от спада, защото:

В миналото България преживя съвсем леки корекции и затова спадът в момента е шокиращ за инвеститорите. След като страната стана член на Европейския съюз, пазарът става по-податлив на влиянието на процесите, които протичат на общия европейски пазар. Така например паниката у вложителите се предава от един пазар на друг. Мисля, че нищо драматично не се случва и инвеститорите трябва да осъзнаят, че краткосрочните печалби не могат да се очакват от капиталовия пазар, където по дефиниция риск съществува.

DarikFinance.bg