Калфин отмени скандалната схема за безработни с европари
Калфин отмени скандалната схема за безработни с европари / Darikradio.bg

След като един месец твърдеше, че няма нарушения в скоростната схема за наемане на безработни с европари, вчера социалният министър Ивайло Калфин отмени класирането.

Срещу схемата по ОП "Развитие на човешките ресурси" има редица сигнали от фирми, включително в ОЛАФ и българския й еквивалент - дирекцията в МВР, която се занимава със злоупотреби по еврофондовете - АФКОС, съобщава в. „Сега“.

Работодателите посочват фрапиращи нарушения по класирането и процедурата за кандидатстване, която протече за рекордно кратко време - два работни дни. Всички одобрени фирми са подали документи в първите 19 минути от отварянето на схемата.

„От самото начало аз нямам увереност, че поставяме фирмите при равнопоставени условия“, обясни Калфин вчера отново без да признава за нарушения. Той уточни, че сам е наредил проверка на управляващия орган и АФКОС, но това било стандартна процедура заради многото сигнали.

В края на март Агенцията по заетостта разпредели 8,1 млн. лв. за заетост на безработни, като за 2-3 дни успя да класира над 3720 фирми. После се разбра, че заявките са гледани по реда на пристигането и след като е достигнат ресурсът, кандидатстването е отрязано. Това става още на 28 март, въпреки че първоначално срокът е обявен до 1 април.

Проверка на изданието установи проблеми в кандидатстването - някои заявки са вписани през 1-2 секунди в едно и също бюро, въпреки че се изисква да бъде разгледана немалка по обем документация. Някои фирми са регистрирани в системата в събота.

Вчера социалният министър каза, че служителите работили и след работното си време, но за събота така и не можа да предложи обяснение. Според него 300 служители в 107 бюра по труда са приемали заявки и затова е възможно да има записвания през 2 секунди.

Не е ясно как е решено в кои градове да работи по един служител и в кои - по десет, както очевидно е било в Карнобат, където десет фирми са регистрирани през секунди. Калфин обясни още, че заявката се регистрира при влизане на служителя в системата, а не при обработката на всички документи. Това пък поставя въпроса защо има само едно бюро по труда в страната, от което първата фирма е регистрирана точно в 9.30 ч., а в някои бюра като тези от големи градове в първия час и половина няма нито една заявка.

Министърът обяви, че ще пуснат отново схемата след Гергьовден, но с много по-голям ресурс - от 30 млн. лв. Сумата ще бъде разпределена по области и ще е ясно всяка област с колко пари разполага.

За разпределянето им ще е важно нивото на безработица. Вече ще има и критерии за фирмите - те ще получават предимство, ако осигуряват по-дълга заетост, ако предложат по-висока заплата от минималния осигурителен праг и според вида на работните места. Ще се кандидатства до изчерпване на ресурса, но според министъра схемата ще е отворена за около седмица. Ще има и ограничение - всяка фирма ще може да наеме до шестима служители. На въпрос защо тези критерии не бяха заложени още първия път Калфин обясни, че заради огромния интерес на фирмите сега „можем да си позволим да сме по-селективни“.