Йотингер се обяви против санкции срещу руския газов отрасъл
Йотингер се обяви против санкции срещу руския газов отрасъл / снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер се обявява срещу санкциите против газовия отрасъл на Русия. Тази своя позиция той обяви на 12-то заседание на организацията Европейската енергийна общност, предаде БГНЕС.

"Моята позиция е да се избягват санкциите спрямо газовия отрасъл на Русия. Ежедневните доставки на газ, надеждността на доставките в енергийния отрасъл не трябва бъдат политически инструмент", заяви еврокомисарят.

Той също отбеляза, че ЕС очаква компромис с Русия и се стреми да получи доставки на руски газ в достатъчно количество и на пазарна цена.

Междувременно Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, съобщи, че следващата седмица Съветът на ЕС ще заседава, за да извърши задълбочена оценка на прилагането на прекратяването на огъня в Украйна и на мирния план.

До края на месеца приложението на примирието ще бъде оценено. Ако бъде установено правилно приложение, ЕК и Европейската служба за външно действие може да бъдат поканени да предложат промени в наложените санкции, поясни говорителят, пише БТА.

Прекалено рано е да се каже какво може да бъде променено в наложените санкции, отбеляза Кочиянчич. По нейните думи всички предприети мерки (срещу Русия) подлежат на преразглеждане според развитието на събитията в Украйна.

Кочиянчич допълни, че всички решения за налагането, облекчаването и отмяната на санкциите се одобряват с единодушие в Съвета на ЕС.