Извънредно положение в щата Рио в навечерието на Олимпийските игри
Извънредно положение в щата Рио в навечерието на Олимпийските игри / Guliver/Getty Images

Бразилският щат Рио де Жанейро обяви извънредно финансово положение в навечерието на Летните олимпийски игри, които ще бъдат проведени там от 5 до 21 август, предадоха световните агенции.

Извънредното положение във финансовата област е обявено с указ на властите, публикуван в Държавния вестник на щата. В указа се посочва, че тежката икономическа ситуация пречи на щата да изпълни поетите задължения по провеждането на летните Олимпийски и Параолимпийски игри.

Спецслужбите в Бразилия се готвят и за противодействие на тероризма

Указът позволява на властите да вземат необходимите извънредни мерки за подобряване на ефективността на работата на комуналните услуги и служби, така че игрите да се проведат.

Организацията на двете големи спортни събития породи големи трудности за щата, който преживява финансова криза заради спада на курса на петрола на фона на историческата рецесия в Бразилия. Полицаите и преподавателите в щата Рио де Жанейро от месеци получават заплатите си със закъснение.

Според запознат източник от бразилското правителство, цитиран от Ройтерс, федералните власти на Бразилия разглеждат възможността да предоставят спешен заем на щата Рио де Жанейро заради финансовата криза, която застрашава работата на комуналните служби.

Източник: БТА