Износът ни за Евросъюза е нараснал с над 9% миналата година
Износът ни за Евросъюза е нараснал с над 9% миналата година / снимка: Sofia Photo Agency

Износът на България за Европейския съюз се е увеличил с 9.1 на сто през 2013-а спрямо предходната година и е в размер на 26.1 млрд. лева, съобщиха от НСИ.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция, Белгия и Испания, които формират 75.3% от износа за държавите членки на ЕС.

Вносът на България от ЕС за 2013 г. нараства с 3.1% спрямо предходната година и е на стойност 30.2 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция, Испания и Унгария.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за 2013 г. е отрицателно и е на стойност 4 031.9 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 2 650.9 млн. лева.

При износа на България за ЕС за миналата година най-голям ръст е отбелязан в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (29.5%). Спад (3.6%) се наблюдава при износа от сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти".

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (8.7%) е отчетено в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн", а най-голямо намаление (5.1%) се наблюдава в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход".