Изграждат обекти, подпомагащи водоснабдяването
Изграждат обекти, подпомагащи водоснабдяването / netinfo

Започва изграждането на обекти, подпомагащи водоснабдяването, в над 230 населени места в цялата страна, заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в село Калековец, община Марица, където направи първата копка по проект за канализацията на селото, съобщиха от МОСВ.

Министър Чакъров изтъкна, че изграждането на необходимата инфраструктура в областта на водите е един от основните приоритети на Оперативната програма "Околна среда". Министърът припомни, че за да бъдат изпълнени ангажиментите на страната ни пред ЕС в областта на водите, до 2010 година трябва да бъдат изграждани минимум по 25 пречиствателни станции годишно.

Вече е готова работната програма на МОСВ за пречиствателните станции по Черноморието. Тя ще бъде официално представена на конференция във вторник следващата седмица, съобщи още Джевдет Чакъров. Министърът призова общините да са активни в подготовката на проекти, защото добрата им проектна готовност е гаранция за ефективна работа при изпълнение на Оперативната програма и за усвояването на средствата от европейските фондове.

Той подчерта, че МОСВ активно работи и по изпълнението на другите два приоритета в Оперативната програма "Околна среда" - подобряване на инфраструктурата за обезвреждане на отпадъците и развитие и опазване на биологичното разнообразие.