Изграждаме част от „Единно европейско небе” с Румъния
Изграждаме част от „Единно европейско небе” с Румъния / netinfo

Започва изграждането на Функционален блок от въздушно пространство между България и Румъния, съобщи директорът на „Ръководство въздушно движение’ Емануил Радев. Проектът е част от инициативата на Европейската комисия „Единно европейско небе” и цели намаляване на разходите за полети и повишаване на безопасността. Проектът ще бъде създаден от „Ръководство на въздушното движение” и румънския доставчик на авиационно обслужване „Ромаца”, като да 2010 година трябва да има видими резултати.

Около 3,5 млрд. евро са допълнителните разходи на Европейския съюз за 2006 година заради фрагментираното европейско небе и неефективното преминаване на самолетите, съобщи представителят на Международните асоциация на авиационните превозвачи Гюнтер Мартис. И това се заплаща от авиокомпаниите. Ето защо има нужда от въвеждането на „Единно европейско небе”, чийто основен елемент е функционалният блок от въздушно пространство, България и Румъния да създадат един пример в региона, каза Мартис.

Чрез единното европейско небе самолетите ще минават по най-преките маршрути, без значение на националните граници и по този начин ще се намалят разходите за авиокомпаниите, респективно цените на билетите, обясни Йордан Карамалаков, представител на Международните асоциация на авиационните превозвачи за България.