Иван Искров остава управител на БНБ
Иван Искров остава управител на БНБ / netinfo
Иван Искров остава управител на БНБ
21837
Иван Искров остава управител на БНБ
  • Иван Искров остава управител на БНБ

Извънредното заседание на парламента днес продължи само час. За това време обаче депутатите приеха първо приеха постъпилата минути преди заседанието оставка на управителя на БНБ Иван Искров считано от 10 октомври, а от ГЕРБ побързаха да го предложат за нов мандат.

В кулоарите на парламента се заговори, че целта на днешните процедурни хватки е желанието Иван Искров ясно да бъде посочен като кандидатура на сегашните управляващи и да не остане на поста като продължение на предишното мнозинство на БСП, ДПС и НДСВ.

Миналият парламент преизбра Иван Искров, макар мандатът му да изтичаше на 9 октомври тази година с аргумента за стабилност в условията на финансова криза. Сега от ГЕРБ го предлагат отново. Заместник-председателят на икономическата комисия в Народното събрание Стоян Мавродиев внесе предложението за преизбирането на Искров. Мавродиев обясни, че мотивите са на първо място, запазване на финансовата и макроикономическа стабилност на страната, поради което е нужна приемственост в работата на БНБ и съответно в управлението и мениджмънта на БНБ в условията на криза. Мислим, че Искров е доказал отдавна своя професионализъм и компетентност, допълни той.

Председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров не даде ясен отговор дали Синята коалиция ще застане зад тази номинация. „БНБ трябва да бъде с безупречна репутация. В този смисъл самият избор на Искров остави съмнение. Оставям настрани неговите лични качества, но той нямаше да има необходимата тежест, ако беше избран от предишното Народно събрание да работи в мандата на сегашното", коментира Димитров.

Решението за отмяна на преизбирането на Искров за управител на БНБ беше сред първите, които избраниците гласуваха с новите си депутатски карти. Системата за проверката им на влизане в сградата на Народното събрание се очаква да заработи идната седмица.