Искат от правителството план срещу ценовия шок
Искат от правителството план срещу ценовия шок / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Правителството да разработи и внесе в Народното събрание конкретна програма за противодействие на скока на цените. Това поиска лидерът на ДСБ Иван Костов по време на разискванията в парламента за мерките за регулиране на ценовите равнища.

От мнозинството настояха до 1 октомври кабинетът да внесе анализ за причините за ръста на цените.

При представянето на своя проект за решение, който ще съгласува в края на разискванията, Иван Костов каза, че във всички европейски страни се разработват и прилагат програми за противодействие на скока на цените, а единствено българското правителство не прави това.

След като бе прекъснат от председателя на парламента Георги Пирински с напомняне, че времето за представянето на проекта изтича, Костов слезе от трибуната и напусна залата.

Проекторешението на мнозинството представи Хасан Адемов от ДПС. В него се декларира подкрепа за намерението на правителството за преодоляване скока на цените с изпреварващ ръст на доходите.

Първи в дискусията се включи министър-председателят Сергей Станишев. Той каза, че у нас има ясна тенденция за забавяне темпа на растеж на инфлацията, като припомни, че за юни е отчетена дефлация. По думите му главно външни фактори са причина за нивата на инфлацията у нас, а сред вътрешните посочи неблагоприятните климатични условия, предизвикали миналото лято спад в продажбите на продуктите на селското ни стопанство, а също и хармонизирането на акцизните ставки с минималните за Европейския съюз.