Искат хранилището за радиоактивни отпадъци да е на терен на АЕЦ „Козлодуй”
Искат хранилището за радиоактивни отпадъци да е на терен на АЕЦ „Козлодуй” / netinfo

Площадка на територията на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде предложена за изграждане на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци, съобщи изпълнителният директор на държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" Борис Пеков на среща с представители на общинския съвет на Козлодуй. Срещата е по искане на съветниците, които са и инициатори на референдум в Козлодуй за изграждането на такова хранилище.

Борис Пеков уточни, че площадката се намира срещу 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и че в близост не се отглеждат земеделски култури.

Държавното предприятие ще предложи на Агенцията за ядрено регулиране още два резервни варианта за площадки - Върбица и Маричин валог, но, по думите на Пеков, те не са толкова удачен вариант за изграждане на хранилището.

Към момента Европейската банка за възстановяване и развитие финансира консултанта по проекта, като се очаква финансовата подкрепа да нараства. Предвидено е проектът да приключи до 2015 г., но по думите на Пеков този срок ще бъде прехвърлен. За изграждането ще бъдат необходими между 60 - 70 хиляди евро и 250 дка площ. Борис Пеков допълни, че част от натрупаните средства във Фонд радиоактивни отпадъци може да се използват за съфинансиране на проекта. Предвидено е да се обработват 70 000 тона ниско и средно радиоактивни отпадъци.

Хранилището ще бъде модулно, което означава, че отпадъците ще се съхраняват в отделни клетки. Пеков посочи, че в 1, 2 и 3 модул ще бъдат обработвани отпадъците от АЕЦ "Козлодуй".