Ирландия може да не приема българи и румънци на работа още 3 години
Ирландия може да не приема българи и румънци на работа още 3 години / netinfo

Ирландското правителство възнамерява да удължи с още три години забраната за допускане на работна ръка от България и Румъния, независимо че правителствата на двете страни се противопоставиха на това и определиха действията на властите в Дъблин като дискриминиращи и разглеждащи двете балкански страни като членове втора класа, пише в днешния си брой в. „Айриш Таймс".

Европейската комисия също окуражи страните-членки да отворят пазара на труда за граждани на двете страни, отбелязва изданието. Според правото на ЕС правителствата могат да налагат „временни ограничения" до седем години, които на практика им позволяват да защитят пазара си на труда от граждани на други страни от ЕС.

Независимо, че българските и румънските граждани могат да пътуват и да живеят в Ирландия, те нямат право да работят и да ползват социалната система на държавата, отбелязва още изданието. Съществуват обаче изключения, като например гражданите, които имат регистрирани собствени фирми или тези, които имат издадено разрешително за работа преди 2007 г.