Икономиката ни ще нарасне с 1,4% тази година, вещае заместничка на Дянков
Икономиката ни ще нарасне с 1,4% тази година, вещае заместничка на Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Икономиката ни ще нарасне с 1,4% тази година, вещае заместничка на Дянков
53278
Икономиката ни ще нарасне с 1,4% тази година, вещае заместничка на Дянков
  • Икономиката ни ще нарасне с 1,4% тази година, вещае заместничка на Дянков

Българската икономика ще отбележи ръст от 1,4 на сто за тази година, заяви заместник финансовият министър Боряна Пенчева. Макар и правителството да намали прогнозата си за икономически ръст тази година, тя остава по-висока от прогнозите и на Международния валутен фонд, и на БНБ. Фондът, чиято пролетна мисия у нас приключи преди дни, очаква тази година икономиката на България да отбележи ръст от 0,8 на сто, а БНБ - 0,7 на сто.

Пенчева допълни, че очаква износът, който в началото на годината отбеляза спад, да се възстанови.

„Продължаваме да имаме най-високата капиталова адекватност и много високи показатели за ликвидност на българските банки, така че имаме наистина всички предпоставки за растежа", каза Пенчева. През първото тримесечие на настоящата година се виждат положителни тенденции, каза зам.-министърът. „Нарасна събираемостта на приходи от ДДС с над 40 процента, тоест бизнес има, събираемостта е подобрена, приходите превишават разходите, като за април това превишение е някъде над 400 млн., така че очевидно нашата икономика започва и продължава да работи", каза Пенчева.

По думите й слабото външно търсене и процесите в Европа са довели до там, че в началото на тази година се наблюдава спад на износа, но според експертни оценки през втората половина на година с възстановяване на външното търсене в Европа, това ще бъде преодоляно. Пенчева каза, че не се разчита само на европейските пазари, а се търси разширена и ускорена диверсификация.