/ dariknews.bg/ архив
Идея: Водният сектор да бъде регулиран от отделен орган
96610
Идея: Водният сектор да бъде регулиран от отделен орган
  • Идея: Водният сектор да бъде регулиран от отделен орган
Водният сектор да бъде регулиран от отделен орган, а не както досега от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това настояват да се запише в нов закон за водоснабдяването и канализацията от Българската асоциация по водите.
 
Идеята е с това ново законодателство да бъдат регулирани и отношенията между общините и ВИК операторите, уточни председателят на Асоциацията Иван Иванов.
 
"Според изискванията на Европейската комисия, за да предостави безвъзмездни средства в тази област, трябваше да се създаде една асоциация на общините, която да сключи договор с ВиК оператора. Този ВиК оператор вече да получи да стане бенефициент на тези европейски средства. При положение, че това не се е случило навсякъде, а го изисква сегашното законодателство, значи  ние трябва да потърсим междинен вариант. Този закон е едно средство, за да се намери такова решение", коментира Иванов.
 
В момента от Министерството на регионалното развитие събират експертни становища за конкретните текстове, които ще бъдат обсъдени в края на месеца.