И РЗС поискаха забрана на проучването и добива на шистов газ
И РЗС поискаха забрана на проучването и добива на шистов газ / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
И РЗС поискаха забрана на проучването и добива на шистов газ
47350
И РЗС поискаха забрана на проучването и добива на шистов газ
  • И РЗС поискаха забрана на проучването и добива на шистов газ

И РЗС внесоха искане в деловодството на парламента, с което да се забрани проучването и добива на шистов газ в България. Това се случи два часа след като мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на „Атака” в дневния ред за седмицата да се разгледа внесеният от тях мораториум по същата тема.

По време на парламентарния контрол лидерът на „Атака” Волен Сидеров обвини управляващите в лобизъм заради решението на кабинета да разреши на американската компания „Шеврон” да проучва за находища на шистов газ в Североизточна България. Още тогава премиерът Борисов отвърна, че ако парламентът подготви проект за мораториум върху шистовия газ, той ще го подкрепи. Днес Яне Янев заяви, че ако парламентът реши да наложи забрана, правителството трябва да се съобрази.

Янев се аргументира: „Мораториумът забранява добива на шистов газ на територията на Република България, забранява прилагането на метода на хидравлично разбиване или сходни на него методи при добива на нефт и природен газ, забранява теренни проучвания за издирване на находища или възможности за добив на нефт и природен газ, всички проучвателни или добивни дейности, включващи методите, описани по-горе, забранява издаването на лицензи и разрешителни и сключването на концесионни и други договори, както и извършването на всякакви правни и фактически действия в нарушение на това решение. Също така физически или юридически лица, получили разрешение за проучване или концесия на добив на нефт или газ на територията на България, преди влизането на решението в сила, представя в шестмесечен срок пред МОСВ за одобрение на работни проекти, изключващи забранените методи”.

БСП също съобщиха, че ще внесат законопроект за добива и проучването на шистов газ по спорната технология на хидравличен удар.

Иван Иванов от Синята коалиция пък заяви, че няма да подкрепят мораториума.

От 12 часа започна протестът на еколози и граждани пред Министерски съвет срещу проучването и добива на шистов газ. Според еколозите т. нар. хидравличен удар е опасен за околната среда и може да замърси питейната вода.