Хранителният баланс на света крие неизвестни за следващото десетилетие

Хранителният баланс на света крие неизвестни за следващото десетилетие
Хранителният баланс на света крие неизвестни за следващото десетилетие

Световното селско стопанство ще бъде изправено пред проблеми за постигането на баланс между търсенето и предлагането през следващото десетилетие, като благоприятният ефект от промените в цените ще бъде кратък. Това сочи работен документ на експерти, от Франция, която е сред водещите земеделски производители в ЕС и в до края на годината председателства Евросъюза. Това изследване и ще бъде обсъждано на започващата неофициална двудневна среща на земеделските министри от 27-те в Анси, Франция, предаде Ройтерс.

В документът Париж посочва, че въпросът колко храна да се произвежда, за да се посрещне търсенето, ще бъде основен въпрос за оформянето на селскостопанската политика в бъдеще.

Увеличението на селскостопанското производство заедно с появата на биогорива от второ поколение, които се конкурират по-слабо с производството на хранителни продукти, би трябвало да намалят напрежението на пазарите за суровини, отбелязват авторите на изследването.

Въпреки това поне през следващите десет години селското стопанство ще е изправено пред трудности при постигането на окончателен баланс между търсене и предлагане.

Земеделски експерти посочват, че поскъпването на ключови хранителни суровини напоследък, като жита, ориз, месо и млечни продукти може да се дължи на различни световни фактори, както временни, така и структурни.

Те включват непредсказуеми климатични условия в страни ключови производители, структурни промени в търсенето, високите цени на петрола, разработването на биогорива и промените в хранителните навици на потребителите в страни като Китай, Бразилия и Индия.