Хранителният баланс на света крие неизвестни за следващото десетилетие

Хранителният баланс на света крие неизвестни за следващото десетилетие
Хранителният баланс на света крие неизвестни за следващото десетилетие / netinfo

Световното селско стопанство ще бъде изправено пред проблеми за постигането на баланс между търсенето и предлагането през следващото десетилетие, като благоприятният ефект от промените в цените ще бъде кратък. Това сочи работен документ на експерти, от Франция, която е сред водещите земеделски производители в ЕС и в до края на годината председателства Евросъюза. Това изследване и ще бъде обсъждано на започващата неофициална двудневна среща на земеделските министри от 27-те в Анси, Франция, предаде Ройтерс.

В документът Париж посочва, че въпросът колко храна да се произвежда, за да се посрещне търсенето, ще бъде основен въпрос за оформянето на селскостопанската политика в бъдеще.

Увеличението на селскостопанското производство заедно с появата на биогорива от второ поколение, които се конкурират по-слабо с производството на хранителни продукти, би трябвало да намалят напрежението на пазарите за суровини, отбелязват авторите на изследването.

Въпреки това поне през следващите десет години селското стопанство ще е изправено пред трудности при постигането на окончателен баланс между търсене и предлагане.

Земеделски експерти посочват, че поскъпването на ключови хранителни суровини напоследък, като жита, ориз, месо и млечни продукти може да се дължи на различни световни фактори, както временни, така и структурни.

Те включват непредсказуеми климатични условия в страни ключови производители, структурни промени в търсенето, високите цени на петрола, разработването на биогорива и промените в хранителните навици на потребителите в страни като Китай, Бразилия и Индия.