Хората с увреждания ще получат интеграционните си добавки догодина
Хората с увреждания ще получат интеграционните си добавки догодина / снимка: БГНЕС
Хората с увреждания ще получат интеграционните си добавки догодина
24696
Хората с увреждания ще получат интеграционните си добавки догодина
  • Хората с увреждания ще получат интеграционните си добавки догодина

Хората с увреждания ще получат интеграционните си добавки след Нова година, съобщи социалният министър Тотю Младенов след редовното заседание на Министерския съвет. Нужните средства не са преведени от финансовото министерство до Коледа, обяви министърът на труда и социалната политика. Става дума за 4-5 милиона лева.

Основните социални плащания и всички социални помощи са изплатени преди Коледа. Единствено част от интеграционните добавки са постъпили в СЕБРА (система за електронни бюджетни разплащания), оттам са постъпили и в сметките, но хората ще ги получат веднага след Нова година. Тези средства не са преведени от Министерството на финансите до Коледа и това е основната причина, обясни министърът. „Но пак повтарям, всички социални помощи са изплатени преди Коледа на хората - детските добавки, социалните помощи, са изплатени на хората в цялата страна", допълни Младенов.

На четири месеца се удължава срокът, в който работниците и служителите, преминали на непълно работно време, ще получават компенсации от държавата, реши правителството. Мярката цели запазване на заетостта, а финансирането по нея се осигурява в рамките на средствата, предвидени в Националния план за действие по заетостта. За догодина те са 3 млн. лв. и с тях ще бъдат подпомогнати 6250 души, преминали на непълно работно време.