Хлябът няма да поскъпва, въпреки новите цени на тока
Хлябът няма да поскъпва, въпреки новите цени на тока / снимка: БГНЕС, архив
Хлябът няма да поскъпва, въпреки новите цени на тока
81662
Хлябът няма да поскъпва, въпреки новите цени на тока
  • Хлябът няма да поскъпва, въпреки новите цени на тока

Няма как да мислим, че на пазара е възможно да има нови цени на хляба, заради увеличението на цената на тока за индустрията. Това обясни председателят на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева по повод отражението върху цените на хляба от увеличението на цената „задължение към обществото” в сметките на предприятията.

По думите й ниската платежоспособност, свитото потребление на българския потребител и сивият сектор са причините, поради които трудно би могло да се позволи увеличение на цената на хляба въпреки по-високите сметки за ток. Според нея промяна в цената на хляба може да се усети евентуално в малките бутикови пекарни.

Бизнесът: Без премии за Коледа заради цените на тока

В хранително-вкусовата промишленост 80% от енергийните разходи са свързани с цената на тока, заради това именно тя влияе на себестойността на хляба, обясни Кукушева.

Тя уточни, че като браншова организация няма как да коментират дали ще увеличение на цената на хляба заради по-високата цена на тока. По думите й пазарът на хляб е динамичен и има изобилие от производители и асортимент, но критичните около 45% сива икономика не са намалели, а напротив.

„Истината е, че фактурите с новите цени на тока дойдоха. И действително повишението е 20%. Такса задължение към обществото струва 20% по-висока стойност на фактурите, и то без ДДС. В момента доставните цени на хляба не са променени”, обясни тя.

Всеки производител има собствена себестойност, политика на пазара и собствена издръжливост във финансово изражение. Но в момента „няма как да мислим, че на пазара е възможно да има нови цени”.

„Ако има нови цени, те ще се проявят при най-малките, при тези тип бутикови квартални пекарни, в който връзката производител-потребител е много пряка. В останалите случаи доставните цени на хляба се договарят за опрдеделени периоди. Ценовата политика е много устойчива. В този смисъл не сочакваме някаква промяна на цените”, заяви Кукушева.

„Ниската платежоспособност и свитото потребление на българския потребител трудно би позволила да има нова цена на хляба”, категорична е тя.

Мариана Кукушева допълни, че за да се компенсира увеличението на тока, да има намаляване на цената на хляба и изсветляване на сивия сектор трябва да се въведе диференцирана ставка за хляба в държавния бюджет за догодина.