Хижите ще могат да се дават на концесия и да станат хотели, недоволства опозицията
Хижите ще могат да се дават на концесия и да станат хотели, недоволства опозицията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Хижите ще могат да се дават на концесия и да станат хотели, недоволства опозицията
54617
Хижите ще могат да се дават на концесия и да станат хотели, недоволства опозицията
  • Хижите ще могат да се дават на концесия и да станат хотели, недоволства опозицията

Хижи и спортни обекти и с национално значение вече да могат да се отдават под наем на фондации и спортни федерации, предвиждат промени в закона за физическото възпитание и спорта, одобрени на първо четене от Народното събрание. Облекчава се режимът за преотстъпване на спортните обекти на спортни клубове и федерации, като това вече няма да става с търг или конкурс, а чрез преотстъпване на право на ползване. Вече и хижите ще могат да се дават чрез право на ползване на туристически дружества за срок до 20 години.

От ГЕРБ обявиха, че процедурата за преотстъпване на право на ползване би могла да отпадне между първо и второ четене заради вече приетия нов регламент да отдаването им с поправки в закона за публично-частното партньорство.

Туристическите хижи ще могат да се дават на концесии и да се превърнат в хотели или спа-центрове. Това коментира депутатът от левицата Ивелин Николов по повод приетите на първо четене промени.

Поредният пример, че покрай обявени добри намерения изведнъж се вкарват някакви далавери

- депутатът от БСП Ивелин Николов за приети промени в закона за спорта

Освен предоставянето на спортни обекти на публично-частно партньорство по наем или на концесия, или само за ползване по всички текстове с един параграф се вкарват и така наречените обекти за социален туризъм, каза Николов и обясни, че такива обекти са туристическите хижи, които от повече от седемдесет години се стопанисват от Българския туристически съюз (БТС). Николов се е срещнал с ръководството на съюза и оттам са възмутени, защото подобен ход на практика ще обезсмисли тази организация и тя ще изчезне.

„Очевидно става въпрос за някои хижи, които са по-атрактивни, по близо до големите градове, които най-вероятно ще се превърнат или в увеселителни центрове или в спа хотели. Мисля си, че покрай добрата идея за антидопинговия център, да вкараш изведнъж туристическите хижи е поредният пример, че покрай обявени добри намерения изведнъж се вкарват някакви далавери", каза още депутатът от левицата.

Той изрази надежда между двете четения на закона от опозицията да се „пребори" тези текстове да паднат и допълни, че те се нуждаят и от подкрепата на туристите в страната, защото по думите му е абсурдно хижите да се раздадат по този начин.