Хенри Полсън: Конгресът на САЩ ще реши съдбата на Fannie Mae и Freddie Mac
Хенри Полсън: Конгресът на САЩ ще реши съдбата на Fannie Mae и Freddie Mac / netinfo

Министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън заяви, че Конгресът разполага най-много с няколко месеца, за да реши бъдещето на ипотечните гиганти Фани Мей (Fannie Mae) и Фреди Мак (Freddie Mac), около които се разрасна широк дебат, след като бяха поставени под правителствено управление, предаде Асошиейтед прес.

Все пак депутатите вече разработват планове как би трябвало да изглеждат в бъдеще двете затруднени компании - възможностите варират от тяхното приватизиране до национализацията им или превръщането им държавни предприятия за комунални услуги. Друг вариант, който се обсъжда, е да бъдат оставени двете компании да оперират като частни дружества с подкрепа от правителството.

Съдбата на двете ипотечни групи остава в ръцете на бъдещия президент и на бъдещия Конгрес на САЩ, отбелязва АП, цитирана от БТА.

В кампанията си кандидатът за президент на републиканците Джон Маккейн посочи, че Фани Мей и Фреди Мак трябва да са по-малки, докато според кандидата на демократите Барак Обама техните роли в частния и публичния сектор трябва да бъдат изяснени.

Правителството на Джордж Буш обяви в неделя, че поставя двете огромни ипотечни компании под правителствено управление. Двете групи заедно притежават или гарантират близо 5 трилиона долара под формата на жилищни кредити, което е около половината от всички ипотечни кредити в САЩ. Правителството на САЩ предприе този ход в стремежа си да противодейства на продължителната жилищна и кредитна криза в страната и да избегне натоварването на данъкоплатците с разходи от милиарди долари.

Хенри Полсън призна, че няма как до края на годината Конгресът да реши бъдещето на Фани Мей и Фреди Мак, но също така изтъкна, че политиците биха направили "сериозна грешка, ако не използваме момента, за да се заемем твърдо с тези структурни въпроси".