Гръцкото правителство одобри орязването на минималната работна заплата
Гръцкото правителство одобри орязването на минималната работна заплата / снимка: Reuters

Гръцките министри одобриха голямо намаляване на минималната работна заплата, съобщава Ройтерс. Орязването на доходите ще удари работещите в страната, които вече са сериозно засегнати от продължаващата повече от четири години дълбока рецесия.

Решението на кабинета предвижда намаляване с 22 процента на минималната месечна заплата от 751 евро. За хората под 25-годишна възраст орязването ще е още по-голямо - от 32 на сто. Наред с това ще бъде наложено замразяване на заплатата в публичния сектор докато безработицата, която в момента е 21 процента, достигне ниво от 10 процента, посочва агенцията.

Ройтерс отбелязва, че Атина е започнала изпълнението на мерките, искани от международните й кредитори в замяна на спасителен пакет на стойност 130 милиарда евро.

На заседаниеto на правителството е била приета оставката на министъра за защита на гражданите Христос Папуцис, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Нафтемборики", цитиран от БТА. Папуцис се оттегля от поста, за да се включи в битката за лидерското място в социалистическата ПАСОК. До края на седмицата се очаква да бъде обявен наследникът му.

Още икономиченски новини четете в Lev.bg