ГПР по най-добрите оферти на банките за ипотечни кредити без промяна през септември
ГПР по най-добрите оферти на банките за ипотечни кредити без промяна през септември / netinfo

Стойността на Индекс „МОИТЕ ПАРИ” за септември 2006 г. отново е 7.98%. Посочената стойност потвърждава в известна степен очакванията за застой в показателя. Месец септември може да бъде определен, разбира се доста условно, като месец в който се променят тенденциите на пазара – във възходяща или низходяща посока. Този период се характеризира и с още нещо. Тогава се възстановява нормалният ритъм на работа, предшестван от месеца на годишните отпуски – август. С възстановяването на нормалния работен процес и активизирането на всички сфери от икономиката, на пазара се появяват и новите оферти на банките за кредити.

В надпреварата да предложат по-добри условия, някои от банките подобряват чувствително условията по своите оферти. Естествено, има и такива, които влошават своите. Прави впечатление, че стойността на индекса е непроменена, но това далеч не означава, че не са настъпили промени в офертите на банките. Именно на това ще обърнем малко повече внимание.

Върху септемврийската стойност на Индекс МОИТЕ ПАРИ влияние оказват Годишния процент на разходите (ГПР) по най-добрите стандартни оферти за ипотечни кредити на 5 банки включени в индекса. Промените при тях са твърде интересни. Така например, при първата от тях се наблюдава влошаване на офертата. Това се дължи на комплекс от причини. На първо място е нарастване на договорената лихва с 0.38 процентни пункта. Нарастват също така и таксата за разглеждане на документи (+100%) и таксата за усвояване на кредита (+50%).

Същата тази банка премахва годишната си такса за управление на кредита. Отпадането обаче на тази такса не компенсира общото нарастване на ГПР по офертата, а само в известна степен го ограничава. От анализа на показателите можем да обобщим, че това е единствената банка включена в индекса, която влошава своето ГПР по най-добрата си оферта. Банката притежава 15.42% пазарен дял при кредитите, отпуснати в левове, към 30.06.2006 г. Очевидно е, че този дял не е незначителен и поради това подобрението на офертите на останалите банки се неутрализира.

Както вече споменахме, промени по най-добрите си оферти имат 5 от банките включени в индекса. Причините, които обуславят подобряването на офертите при останалите четири са следните: При първата от тях фиксираната лихва за целия период се заменя с променлива. Лихвата по-най добрата оферта на тази банка нараства с 0.70 процентни пункта. От друга страна, банката предлага промоционална лихва за първите 12 месеца, което спомага за общото намаление на ГПР по офертата с 0.26 процентни пункта.

При втората банка отпада таксата от 20 лв. за разглеждане на документи. Промени настъпват също така и в лихвите. Отпада промоционалната лихва за първите 12 месеца и се въвежда нова, по-ниска лихва за целия период. През септември таксата за оценка на обезпечението при тази банка е с 30 лв. по ниска в сравнение с най-добрата й оферта през август. Таксата за усвояване на кредита също намалява – с 0.25 процентни пункта.

http://www.moitepari.bg/