Горивата поскъпват средно с 10 стотинки на литър от догодина
Горивата поскъпват средно с 10 стотинки на литър от догодина / netinfo

С 10 стотинки на литър ще е средното поскъпване на горивата от догодина. Това се дължи на решението на тройната коалиция да повиши повече от предвиденото акциза върху течните горива.

Поскъпването ще е изцяло за сметка на потребителите и ще доведе до увеличение на цените на повечето стоки, коментира в предаването „Портфейл” председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Ето какво още каза той:

Сами по себе си тези десет стотинки не звучат смущаващо, но вече изчислени като един резервоар, който води примерно да между три и пет лева повече за собственика на автомобила и ако автомобила се зарежда всяка седмица или на всеки две седмици, това вече си е разход.

При положение, че горивото тръгне нагоре, колкото и малък да е скокът, той ще се отрази и на другите стоки. Аз в никакъв случай не вещая апокалиптични картини и не казвам, че от момента, в който цената на горивото се повиши с още пет стотинки, такситата ще повишат с ще 30 стотинки тарифата, хлябът ще поскъпне и така нататък. Не, но това рефлектира върху общата цена на живота ни, в инфлацията.

А контрабанда от съседните държави, които не са членове на Европейския съюз, очаквате ли?

Далеч по-резонно е вместо прибързващо да се увеличават акцизите на горивата, да се ограничава сивият пазар, защото това вкарва повече доходи в държавата. Държавата много повече ще губи от това, че горива минават нелегално границата или се обмитяват като друг вид горива с по-нисък акциз и съответно по-ниско ДДС, отколкото тези стотинки, които ще събере на литър.