Глобиха Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране
Глобиха Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране / netinfo

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер 30 000 лева на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, за извършено нарушение. Това съобщиха от антимонополния орган.

КЗК установи, че приетата от КИИП методика за определяне размера на възнагражденията при предоставяне на проектантски услуги противоречи на Договора за създаване на Европейската общност. Антимонополистите са се самосезирали след подаден сигнал.

Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране е приела методиката за определяне на възнагражденията през ноември 2007 г. Анализът на комисията показва, че е нарушена общата забрана, установена в чл. 81 от Договора за създаване на Европейската общност и методиката няма да се прилага.

Камарата автономно е надвишила и задължителните изисквания и е изработила изрични критерии за изчисляване на себестойност на услугата, включително и с въвеждането на фиксирани коефициенти и проценти за определянето й при дейности, за които стойността е невъзможно да бъде изчислена на база разходите, предвидени по чл. 5 на методиката. По този начин реално се въвежда механизъм за ценообразуване на предоставената проектантска услуга, чрез който се постига косвено определяне на минимални и фиксирани цени.