Глобалното затопляне застрашава селското ни стопанство
Глобалното затопляне застрашава селското ни стопанство / снимка: Sofia Photo Agency

България е на път да загуби своето селско стопанство заради глобалното затопляне, прогнозира пред Дарик Стоян Фълджийски от фондация "Тайм" по време на конференцията на Европейския съюз в Солун на тема „Промените в климата”. Очаква се до края на 21 век средната температура на страната ни да се покачи с около 2-5 градуса, а валежите да намалеят с до 10 процента като това ще доведе до засушаване на региона. Друг проблем според Фълджийски е намаляването на работната ръка в селско стопанството като в момента от 650 хиляди души едва 11 хиляди са на възраст между 24 и 35 години.

Засушаването на страната ни ще доведе до невъзможност на българските стопани да изкарат поминъка си, каза Стоян Фълджийски. Вече има и данни за изместване на агроклиматичните ресурси в страната. Това се отнася най-вече за Южноцентралния регион и Югоизточният, където хората се занимават с лозарство. Очаква се средиземноморският климат да навлезе първо именно в тази част на страната като това ще доведе до още по-голямо преселение на хората от селата към големите градове.

Според Стоян Фълджийски е крайно време българското правителство да предприеме някаква държавна политика за предотвратяването на проблемите, свързани с проблемите в климата.

Миграция заради глобалното затопляне се очаква и в световен мащаб като близо 900 милиона души има вероятност да напуснат страните си и да се насочат именно към Европа. С това Европейският съюз се изправя пред една от най-големите предизвикателства откакто съществува. Съюзът обаче вече е предприел мерки за предотвратяване на подобен сценарий с изработването на миграционната му политика, която цели да задържи потенциалните емигранти в родните им страни и да бъдат приемани в Съюза за около година, след което да се върнат в страната си и на свой ред да предадат знанията, които са натрупали за това време на сънародниците им.

Проблемът е как ще бъдат накарани да се върнат там. Едно от предложенията е част от заплатата им да бъде платена на място, а останалото – в момента, когато се приберат.