Главният прокурор предложи хората да декларират заемите, които дават
Главният прокурор предложи хората да декларират заемите, които дават / DarikNews

Хората да декларират заемите, които дават. Това предложи главният прокурор Борис Велчев на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по борба с корупцията. От Националната агенция за приходите пък заявиха, че събираемостта на данъците намалява и няма да успеят да изпълнят задачите, заложени им в бюджета.

Само от ДДС няма да бъдат събрани над един милиард лева. Това е повече от 23 на сто от приходите от този данък, заложени в бюджета. Заради това от приходната агенция са взети извънредни мерки за повишаване на събираемостта на данъците, сред които проверки на собственици на луксозни коли, яхти и имоти, както и изземане на оръжия и задгранични паспорти на големи данъчни длъжници. Тези мерки обаче ще повишат събираемостта едва с 400 млн. лева.

Главният прокурор Борис Велчев обаче сигнализира, че "хиляди хора трескаво ще си осигурят фиктивни договори за заеми с трети лица", за да оправдаят скъпото си имущество. Заради това Велчев предложи в данъчните декларации всеки да отбелязва какви заеми е дал. Друго негово предложение е да се криминализира неплащането на осигуровки в големи размери. Главният прокурор допълни, че борбата със сивата икономика не трябва да е кампанийна, защото това води само до временни резултати.