„Газпром” призова балканските страни да повлияят на Киев за газа
„Газпром” призова балканските страни да повлияят на Киев за газа / снимка: БГНЕС

Балканските страни вече изпитват негативните последици от действията на Украйна във връзка с транзита на руски газ и трябва в тази ситуация да накарат Киев да спазва Европейската енергийна харта, заяви заместник-председателят на управителния съвет на „Газпром” Александър Медведев пред телевизия „Вести”, съобщава БГНЕС.

„Украинската страна не само заяви в доста цинична форма, че краде газ от европейската транзитна тръба, но според съобщението на диспечерския център на Балканите, балканските страни вече са започнали да страдат от това, което върши украинската страна”, каза той. „В тази връзка смятаме, че е необходимо балканските страни, които вече са пострадали в тази ситуация, да използват юридически средства, с които разполагат в рамките на Европейската енергийна харта, за да предотвратят ескалацията на тези събития. Украйна не само е подписала, но и ратифицирала Енергийната харта и в рамките на тази Харта е написано черно на бяло, какви задължения трябва да изпълнява транзитната страна”, отбеляза заместник-председателят на УС на „Газпром”.

„В тази харта е записано, а Украйна се е присъединила към нея абсолютно доброволно, никой не я е принуждавал, че никакви спорове, дискусии, договори за транзит на газ не могат да служат като повод за създаване на препятствия за транзита”, заяви Медведев. „Смятаме, че не трябва да бъде изпуснато времето за тези действия”, добави той.

Румъния обяви за намаляване на газовите доставки от Русия през Украйна с 30-40%. Виктор Павлик, дежурен в Балканския диспечерски център за транзита на газ, потвърди, че Украйна едностранно е съкратила доставките на газ за Балканите. „Газпром” спря износа си за Украйна, тъй като последната не е платила доставеното по-рано „синьо гориво”, като щетите от действията на Киев се оценяват на стотици милиони долари.