Берлин обвини Москва в "лицемерна игра" заради намаляването на газовите доставки, Кремъл отхвърли критиките
Руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че спира за ремонт още една турбина по трасето на "Северен поток-1", което ще доведе на намаляването на подаваните обеми газ по тръбата, предаде Ройтерс.

Заради спирането на турбината, отново в компресорна станция "Портовая", подаваните обеми ще намалеят до 33 милиона куб. м дневно, или под 20 на сто от капацитета. Съкращенията започват от 27 юли сутринта. 

Пълният капацитет на тръбата е 160 милиона куб. м, но отдавна по нея са подавани такива обеми. През последните дни обичайните обем беше около 40 милиона куб. м.

Цената на газа в Европа реагира мигновено и се покачи с 4,2 на сто в късните търгове, сочат данни от лондонската борса ICE. Цената на августовските фючърси на хъба TTF в Нидерландия достигна 1858 долара за 1000 куб. м или 175,5 евро за мегаватчас. От началото на деня цената се е покачила с около 10 на сто.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек обвини руския президент Владимир Путин в "лицемерна игра" заради намаляването на газовите доставки от Русия заради, както Москва каза, проблеми с ремонтирана турбина, която е в Германия, предаде ДПА.

"Няма технически причини за орязването на доставките. Турбината е готова да бъде доставена в Русия", посочи Хабек. По думите му експортната документация на "Сименс енерджи" е готова, но руската страна отказва да изготви импортната документация. От енергийния клон на "Сименс" са потвърдили, че са в готовност да транспортират ремонтираното съоръжение незабавно след изработването на нужните документи.

"Русия нарушава договори и обвинява други", констатира Хабек и добави: "Путин играе лицемерна игра".

Кремъл отхвърли критики на германския канцлер Олаф Шолц, изразени по-рано, относно надеждността на Русия като доставчик на природен газ. "Тези изявления са в абсолютно противоречие с действителността и историята на доставките", каза днес пред Интерфакс говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДПА. Той подчерта, че Русия няма интерес да спира потоците природен газ към Европа и че тя е "отговорен газов доставчик и каквото и да се говори от Европейската комисия, в европейските столици или в САЩ, Русия е била и остава страната, която до голяма степен гарантира енергийната сигурност на Европа".

Песков заяви, че положението може да се промени, ако ЕС продължи да засилва санкциите срещу Русия. Относно доставките по "Северен поток 1" Песков увери, че новата турбина ще бъде инсталирана, щом като от "Сименс енерджи" предоставят съответните документи. Говорителят на Кремъл намекна, че има и други повреди по "Северен поток 1" и че това е добре известно на "Сименс".
БТА