Руският газов монополист "Газпром" обяви, че западните санкции пречат на нормалното функционирате на "Северен поток-1", предаде Ройтерс. Според агенцията изявлението е ясен знак, че енергийните доставки за Европа остават под риск докато Западът налага санкции на Русия.

ЕК: Европа трябва да е готова за спиране на доставките на газ от Русия

Компанията съобщи още, че е получила документите от "Сименс" (Siemens) за ремонтираната турбина в Канада, която бавно се придвижва от Монреал към Русия. Въпреки това проблеми не са изключени.

"Газпром" проучи документите, но трябва да посочи, че те не отстраняват всички досега идентифицирани рискове и повдигат допълнителни въпроси", се казва в изявление на компанията. "Освен това "Газпром" има въпроси и по отношение на санкциите от страна на ЕС и Великобритания, които спъват доставката на турбината и спешния ремонт на останалите машини в компресорна станция "Портовая", се казва още в изявлението.

Путин предупреди ЕС, че газовите доставки може да продължат да намаляват

Западни политици предупреждават, че Русия може да спре доставките на газ през зимата, което би довело до рецесия. Кремъл постоянно отрича, че използва енергийните ресурси на страната, за да изнудва
БТА