Гарите в Бургас ще са обекти с национално значение
Гарите в Бургас ще са обекти с национално значение / netinfo

Морската, автобусната и ЖП гарата в Бургас стават обекти с национално значение, реши правителството на редовното си заседание. Трите съоръжения са включени в проекта „Зона за обществен достъп на транспортен възел морска гара, жп гара и автогара Бургас", част от Европейски коридор номер 8.

Реализирането на проекта ще съдейства за увеличаване на броя видовете и качеството на услугите, предлагане на гражданите и гостите на община Бургас, като митнически, гранични, агентски, брокерски, куриерски пощенски, финансови и културно-развлекателни дейности.

Целта е пристанище Бургас да стане предпочитано инфраструктурно съоръжение за транзитни товари и логистичен транспортен център от трансеврепейските транспортни коридори.

Друга основна задача е осигуряването на конкурентни условия за предлаганите пристанищни услуги, модернизация на инфраструктурата и развитие на туризма в региона чрез привличането на туристи за яхтени и круизни пътувания. Предвижда се проектът „Зона за обществен достъп на транспортен възел морска гара, жп гара и автогара Бургас" да се финансира от европейските фондове и чрез публично-частно партньорство.