Франция и Тунис ще си сътрудничат в областта на ядрената енергетика
Франция и Тунис ще си сътрудничат в областта на ядрената енергетика / netinfo

Франция и Тунис подписаха споразумения в областта на ядрената енергетика, имиграцията и икономическата помощ, предаде Ройтерс. При пристигането си в Тунис френският президент Никола Саркози отхвърли опасенията за нарушаване на човешките права и представи усилията на страната в борбата срещу тероризма като крепост срещу надигането на режим в Северна Африка, подобен на този на талибаните.

Договорът в областта на ядрената енергетика предоставя възможност на Франция да участва в изграждането на тунизийска АЕЦ до 10-15 години, съобщи Франс прес. Споразумението, което е за период от 20 години, обхваща областите на подготовката на кадри, на изследванията и проучванията в областта на ядрената енергетика, на сигурността, на доставката на електроенергия и на разработването на уранови находища. Договорът беше подписан в присъствието на Саркози и на президента на Тунис - Зин ал Абидин бен Али. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Европейската комисия и от Европейската общност за атомна енергия /Евратом/.

Споразумението в областта на имиграцията цели да контролира легалния приток на имигранти и да се бори с нелегалния, съобщи Асошиейтед прес. То ще позволи на близо 9000 тунизийски специалисти да работят във Франция - главно в строителството, хотелския и ресторантьорския бизнес, където има хроничен недостиг на кадри. Третото подписано споразумение предвижда Франция да помогне за подобряването на икономиката и конкурентноспособността на износа на Тунис. Очаква се по-късно по време на тридневното посещение на Саркози в Тунис да бъде обявено закупуването от "Тунис еър" на 13 самолета "Еърбъс" А230 и А350, с опция за закупуване на още три, отбелязва АП.