Финансист: Безпаричната диета на Дянков ни доведе до дъното на кризата
Финансист: Безпаричната диета на Дянков ни доведе до дъното на кризата / снимка: БГНЕС, архив

„Безпаричната диета на Симеон Дянков ни доведе на дъното на кризата".

Това коментира финансистът Чавдар Николов, цитиран от БГНЕС.

По думите му има перспективи за леко оживление при икономиката.

„Ако стигне 1,5%, можем да се радваме. Но това не са темпове, които означават стабилност на растежа. Нито това са темповете, които са ни нужни. Европа лека-полека отлепя и за пореден път измъква и нас от кризата. През последните няколко години сме свидетели как Европа излезе и отново влезе в кризата. Предишният път тя въобще не можа да ни помръдне заради политиката на строги икономии на финансовия министър Симеон Дянков. Днес нещата изглеждат леко по-благоприятно. Но за съжаление, все още нямаме перспективи за траен и стабилен растеж, нито за някакво наваксване спрямо европейските страни", допълни Николов.

Според него политиката на строги икономии и нулевият бюджетен дефицит на всяка цена, която следвал Дянков, била неадекватна.

„През цялото време съм я критикувал. Модерният бюджетен възглед в Европейския съюз е бюджетът на симетричното реагиране, т.е. в криза бюджетите влизат в дефицит, който бива компенсиран по време на растеж. Това е модерната бюджетна политика. Да, Европа не е разрешила основния си въпрос, който влачи с години и много трудно ще реши. Това е проблемът с високата държавна задлъжнялост. Европа си позволи поради криворазбрана социалност да прави дефицити и по време на растеж и да трупа задлъжнялост. Това е големият проблем, не само на Стария континент, той стои и пред останалия съвременен свят. Нека припомним, че САЩ също задлъжняха много", каза още финансистът.