„Фиат поема „Застава
„Фиат поема „Застава / снимка: БГНЕС

Италианският автомобилен производител "Фиат" подписа договор със сръбското правителство за покупката на автомобилния завод "Застава", след като плати първоначалната сума от 100 милиона евро, съобщи радио Б92. "Фиат" ще притежава 67% от компанията, а сръбското правителство - останалите 33%.

Заводът на "Застава" е разположен в централния сръбски град Крагуевац и е с производствен капацитет от 200 000 коли годишно. Очаква се италианският автомобилен гигант да плати още 100 млн. евро през 2010 г.

Сделката беше подписана от вицепрезидента на "Фиат" Алфредо Алтавила и сръбския министър на икономиката Младжан Динкич. Тя е част от съвместно споразумение на обща стойност 700 млн. евро, което "Фиат" и сръбското правителство подписаха миналата година, припомня БГНЕС. Изпълнението на договора се забави по време на глобалната икономическа криза, но сега се очаква да напредне. Предвижда се от 2011 г. да започне производството на два нови модела на "Фиат", които ще бъдат изнасяни за европейския и американския пазар, заяви Динкич.