Фермерите и Найденов не се споразумяха за парите догодина
Фермерите и Найденов не се споразумяха за парите догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Фермерите и Найденов не се споразумяха за парите догодина
47557
Фермерите и Найденов не се споразумяха за парите догодина
  • Фермерите и Найденов не се споразумяха за парите догодина

Фермерите и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов не постигнаха споразумение за парите за аграрния сектор за следващата година. Така протестите ще продължат, докато не се стигне до консенсус. Това стана ясно след среща между министър Найденов и ръководствата на големите браншови асоциации. Фермерите настояват да си получат обещаните 570 млн. лева за сектора, гарантирани чрез финансовата рамка за следващата година. В тази сума влизат 240 милиона лева за национални доплащания за единица площ. Според бюджет 2012 сумата пада на 100 милиона лева за доплащания, обясни ресорният министър Мирослав Найденов.

Това ще доведе до загуби за зърнопроизводителите, но ще осигури повече приходи за животновъдите. Реално парите за единица площ през следващата година ще бъдат с 20 милиона лева повече. Сметката се увеличава заради повечето евросредства по линия на директните плащания. Националният комитет за протестни действия на неправителствените организации от сектор "Земеделие" ще заседава, за да реши какви ще бъдат следващите действия.

За стопаните на пасища и ливади ще има увеличение на субсидията, за зърнопроизводителите - не, така накратко министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обясни преразпределението на парите в агросектора.

"Вместо разписаните 240 млн., могат да бъда осигурени 100 млн. национално доплащане. Коректно да ви кажа и крайната сума, която се получава - 782 млн. европейски средства плюс 100 млн. национални доплащания", каза министърът и изчисли, че става дума за общо средства в размер на 882 млн. лева при 861 млн. лв. за миналата година. Найденов бе категоричен, че това е което може да се осигури с оглед на така внесения проектобюджет.

Така накратко парите за животновъдите ще бъдат повече. Какво ще получат и какво ще загубят собствениците на земеделски земи от орязаните национални доплащания за декар обясни председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов: "Би се получило 22,50 лв. директни европейски плащания плюс около 3 лв. национално доплащане". Цветанов припомни, че за предходната година плащането е било 28,50 лв., от които 18,50 лв. директно плащане и 10 лв. национално доплащане. Поетият ангажимент е бил за 8 лв. национално доплащане, за което земеделците са склонили. Именно в тези средства се крие философията на протеста, обясни Цветанов.

Продължаваме ефективния протест с хора и земеделска техника. Това коментира и заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

"Явно изпълнителната власт и правителството държат да се оттеглят, потвърждават оттеглянето на подписите си от финансовата рамка. Това е резултатът. Потвърдиха за пореден път, че сме излъгани предизборно", каза Христов.

По последни данни в националния протест на фермерите са се включили над 4500 земеделски стопани с около 2500 машини.

В късния следобед земеделският министър Мирослав Найденов и представители на браншовите организации се срещнаха отново, но консенсус отново не беше постигнат.