Файненшъл таймс: МВФ ще е загрижен за външния дълг на България
Файненшъл таймс: МВФ ще е загрижен за външния дълг на България / netinfo

Следващата седмица Международният валутен фонд ще изрази загриженост за външния дълг на България, Унгария и Румъния, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

В доклад до министрите на финансите на Групата на осемте най-развити държави, които ще се срещат следващата седмица в Сингапур, МВФ ще напише: "Липсата на фискална дисциплина в Унгария и бързият растеж на кредитирането на частния сектор в България и Румъния са допринесли за увеличаване на дефицита по текущите сметки и увеличаване на външния дълг”.

МВФ увеличи рязко прогнозите си за този дефицит в трите страни за 2006 година след последния доклад през април. Организацията предвижда дефицит по текущите сметки от 12.4 % от брутния вътрешен продукт за България, посочва "Файненшъл таймс".

В доклада, който е бил видян от испанския финансов всекидневник Експансион, пише още, че сегашният кредитен бум в България и Румъния вероятно е увеличил средносрочната финансова уязвимост, а в Унгария се наблюдава постоянно повишаване на даването на заеми във валута и има признаци за влошаване на качеството на кредитите.

Макроикономическата политика в България е била предпазлива, но неравномерното прилагане на политиката буди загриженост в Унгария. Това важи и за Румъния, макар и в по-малка степен.