Европа намалява разходите за отбрана
Европа намалява разходите за отбрана / netinfo
България, Румъния, Франция и Великобритания са единствените страни, членуващи едновременно в Европейския съюз и в НАТО, които изпълняват изискването на алианса за минимален военен бюджет в размер на 2 на сто от Брутния вътрешен продукт.

Разходите за отбрана не са сред приоритетите на повечето европейски правителства, констатира аналитичният център „Форкаст интернешънъл", чийто нов доклад за военните бюджети на европейските държави цитира К2Капитал.ру.

Военните разходи на Европа през 2007 г. ще бъдат едва 266 млрд. долара, тоест около 58 на сто от военния бюджет на САЩ за текущата финансова година (462 млрд. долара), сочат данните на аналитиците, цитирани от БТА.

България и Румъния са най-новите и най-бедните членки на ЕС и макар в момента да превъоръжават армиите си според стандартите на НАТО, военните им бюджети са незначителни. Гърция, която традиционно има големи военни разходи, намалява своя бюджет за отбрана с тенденция до 2015 година да го сведе до 1 на сто от БВП, отбелязват експертите.

Общите военни разходи на Европа към 2011 г. ще са малко по-малко от 300 млрд. долара, прогнозира "Форкаст интернешънъл". Ограниченото финансиране се отразява не само на армиите, но и върху отбранителната промишленост в европейските държави, изтъкват авторите на доклада.