Eurostrar  потегля за първи път от лондонския терминал Сейнт Панкрас
Eurostrar потегля за първи път от лондонския терминал Сейнт Панкрас / снимка: БГНЕС

Въпреки стачката на френските железници високоскоростният влак Eurostrar (Евростар) ще се движи по разписание. Днес той ще тръгне за пръв път от новия си лондонски терминал Сейнт Панкрас, след като през последните години използва за връзките с Париж и Брюксел гарата Ватерло, предадоха световните агенции.

Компанията Eurostrar организира днес тържествено посрещане на първия влак на старата викторианска гара Сейнт Панкрас в северната част на британската столица, която беше напълно обновена и превърната в свръхмодерна гара. За да не попречи френската стачка на церемонията, целият персонал е бил заменен с британски служители, отбелязва К2Капитал.

Първият влак от Сейнт Панкрас ще потегли в 11.01 ч. лондонско време и ще се движи със скорост 300 км/ч. по целия път До Париж и Брюксел, тъй като вече ще използва новата линия, известна като High Speed 1. Тя е дълга 110 км и преминава от тунела под Ла Манша при град Фолкстън. С новия маршрут времето за пътуване се съкращава с 20 минути. Така от днес Eurostrar ще преминава разстоянието от Лондон до Париж за 2 часа и 15 минути, а от Лондон до Брюксел - за 1 час и 51 минути.

Заради стачката на френските железничари компания Eurostrar отмени церемонията на парижката Gare du Nord (Гара-Север) за посрещането на първите влакове от Сейнт Панкрас.