ЕС ще направи по-скъпи луксозните автомобили
ЕС ще направи по-скъпи луксозните автомобили / netinfo

Цената на автомобилите, които изразходват твърде много бензин, ще се повиши рязко през следващите пет години според плановете на Европейската комисия. Оттам искат да наложат задължителни стандарти за ефикасност и икономии на гориво за всички нови автомобили, продавани в ЕС като част от плана за борба с глобалното затопляне.

Най-засегнати ще бъдат американските компании, както и някои от най-известните британски производители на луксозни леки коли. В момента ЕС има доброволно споразумение с автомобилните фирми, които обаче предизвикаха гнева на комисията, като не изпълниха обещанието си за намаляване на емисиите с почти 50%.

Комисарят на ЕС за околната среда Ставрос Димас иска въвеждане на задължителни стандарти, според които средната лека кола ще отделя само 120 грама въглероден двуокис на километър. Това означава, че например „Форд Фокус” с двигател от 1600 кубика, ще трябва да намали с една-трета емисиите, за да изпълни изискванията.

Производителите на автомобили обаче ще имат право да усреднят количеството на емисиите в цялата гама на леки коли, тоест, ако едни отделят повече въглероден двуокис, то други автомобили на същата фирма, ще трябва да отделят по-малко за компенсация.

Ясно е обаче, че компаниите, произвеждащи луксозни автомобили като „Ролс Ройс”, „Бентли” и „Рейндж Роувър” ще трябва да инвестират много средства, за да намалят замърсяването на околната среда в сравнение с производителите на малки коли.