ЕС обсъжда икономическата помощ за кръга от приятели
ЕС обсъжда икономическата помощ за кръга от приятели / netinfo

В Брюксел се открива среща на ЕС с 16 съседни на Съюза държави, предаде Асошиейтед прес.

Целта на форума е да се обсъдят възможностите за разпределение на близо 12 милиарда евро икономическа помощ, която ще се отпуска за стимулиране на реформите в съседните на ЕС държави. Средствата са предвидени в т. нар. Европейска програма за добросъседство, която предлага финансова и експертна помощ и облекчения при достъпа до пазарите на Общността, като по този начин се улесни извършването на сериозни икономически и политически реформи в съседните държави.

"Много е важно да се вслушаме в онова, което ни казват нашите съседи", заяви преди днешната среща еврокомисарят по външните отношения и европейската политика на добросъседство Бенита Фереро-Валднер.

Реалното стартиране на програмата, известна още и като "кръгът от приятели", се затруднява от различията между 16-те обхванати държави - Алжир, Армения, Азербайджан, Беларус, Египет, Грузия, Израел, Йордания, Ливан, Либия, Молдова, Мароко, палестинската автономна власт, Сирия, Тунис и Украйна. Затова Валднер изтъкна необходимостта с всяка страна да бъде изготвена индивидуално споразумение за сътрудничество.

Трите страни, смятани за най-проблематични - Либия, Сирия и Беларус - ще участват като наблюдатели, посочва АП, като се позовава на дипломатически източници. Русия не участва, тъй като ЕС следва политика на "стратегическо партньорство" с най-големия си съсед на изток.

Според АП участието на Либия е станало възможно след като през юли Триполи освободи пет български медицински сестри и палестински лекар, държани в години в затвора по обвинения в умишлено заразяване със СПИН.

Изпълнението на Европейската програма за добросъседство има сериозни опоненти. Украйна например е против разширяването на "кръга от приятели" поне докато не станат ясни перспективите за нейното членство в ЕС.

Проучване на общественото мнение в страните от ЕС миналата седмица разкри, че 54 на сто от жителите на Съюза много малко се интересуват от т. нар. съседни държави.