Елитът на газовите компании на Европа и Азия се събира в столицата
Елитът на газовите компании на Европа и Азия се събира в столицата / снимка: БГНЕС

Най-големите компании доставчици и консуматори на природен газ в Европа и Централна Азия се събират на енергиен бизнес форум в София, който се организира от Българският енергиен холдинг и допълва срещата на високо равнище в столицата. Те ще обсъдят конкретните проекти за осигуряване сигурността на газовите доставки за Балканите и Югоизточна Европа. В бизнес конференцията ще се включат "Газпром", "RWE", "Газ дьо Франс" и други. Компаниите ще представят позициите си за участие в едни от най-важните енергийни проекти за България – газопроводите "Набуко" и "Южен Поток".

 

Въпреки че бизнес форумът допълва политическата конференция под патронажа на президента Георги Първанов, именно на него се очаква големите компании да изяснят как ще участват в големите газови проекти.

 

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева казва: Дискусионните теми са Южния газов коридор, диверсификация, ресурси и визията на бизнеса за постигане на устойчиво развитие и устойчиви доставки. Не се предвижда подписването на каквито й де е било документи.

 

За България най-спорен към момента е проектът за строежа на тръбата "Южен Поток". Шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов увери, че не собствеността на тръбите за "Южен Поток" е причина да няма още споразумение: "По-скоро как ще се съчетае бъдещата дейност на "Южен Поток" с вече действащите договори между България и Русия".

 

На форума ще присъстват и компании от Централна Азия, Азербайджанската "Сукар" и "Катаргаз" от Катар. Очаква се страната ни да заяви интерес за покупка на газ от тези и други страни от Азия и Северна Африка. Бизнес форумът ще приключи в ранния следобед като общите заключения на газовите компании ще бъдат представени на политическия форум.