/ Thinkstock/Getty Images
Със сигурност парното и топлата вода ще поскъпнат от 1 октомври. Това става ясно доклада на експерти от Комисията за енергийно и водно регулиране. Според енергийни експерти парното може да поскъпне с 8 до 10 процента. Разчетите на енергийния регулатор показват, че газът ще поскъпне с близо 14 процента от 1 октомври.

Има риск за увеличение на природния газ и парното от 1 октомври

 
По правило при ръст на цената на синьото гориво от над 5 процента, има и поскъпване на парното. Възможно е и цената на тока да бъде повишена. Ето и прогнозата на експерта Еленко Божков:
 
Аз очаквам прогнозно цената на топлинната енергия да бъде увеличена 8 до 10%, а цената на електрическата енергия да речем с 2 до 3.5%“, каза Божков.

Ще плащаме средно с 2% повече за електрическа енергия
 
Той поясни още, че спирането на транзита на газ през Украйна следващата година също ще доведе до по-скъп газ за България.
 
„Ако, както иска Газпром, през 2019 г. те затворят и прекъснат пазара или по-точно транзита през Украйна, ние също ще бъдем изправени пред едно ново увеличение на цената на природния газ, тъй като част от транзита или цената за транзит през България сега служи за намаляване на цената на природния газ по сегашните договори“, допълни той.

Булгаргаз иска синьото гориво да поскъпне от 1 октомври
 
За сегашното тримесечие Булгаргаз поиска поскъпване от 18 процента, но енергийният регулатор определи ръст от 10,8 процента. Поскъпването на суровината ще доведе по по-високи цени на хранителните стоки, земеделските торове, материали от строителството.
 
Решението на енергийния регулатор ще стане ясно в края на септември.
 
Следващата седмица има открито заседание по темата.