Експертен съвет за климата ще консултира екоминистъра
Експертен съвет за климата ще консултира екоминистъра / снимка: Sofia Photo Agency

Парламентът реши да се създаде Национален експертен съвет по изменение на климата, който ще бъде консултативен орган към министъра на околната среда и водите. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в законопроекта за ограничаване изменението на климата, предаде БТА.

В Съвета ще се включат представители на министерствата на околната среда, на земеделието, на икономиката и енергетиката, на транспорта, на финансите, на инвестиционното проектиране, на вътрешните работи, на външните работи, на здравеопазването, на образованието и науката, на труда и социалната политика. Ще има представители и на Държавна агенция "Национална сигурност", Изпълнителната агенция по околна среда, БАН, Националното сдружение на общините и юридически лица с нестопанска цел, чиято дейност има пряко отношение към ограничаване изменението на климата.

Заглавието на раздела за компетентните органи по закона предизвика дискусия в пленарна зала, тъй като предложенията на вносителя и на ГЕРБ бяха идентични - наименованието да е "Компетентни органи". И двете бяха подкрепени от парламентарната комисия по околната среда и водите.

От левицата възразиха, че няма разлика между предложенията и се губи парламентарно време в гласуване.

Председателят на комисията по околната среда Петър Курумбашев /Коалиция за България/ отбеляза, че има поне 86 такива случаи в този законопроект. Смятате ли, че това е добър начин да се покаже единомислие, попита реторично той. Попитан от Десислава Атанасова от ГЕРБ защо са отхвърлени предложенията на нейната парламентарна група, Курумбашев отговори, че почти всички предложения на ГЕРБ са подкрепени от комисията, включително и за заглавието на раздела. Предложението на ГЕРБ "Компетентни органи" звучи много по-добре от "Компетентни органи", предложено от МС. Опитах се да накарам членовете на комисията да подкрепят вашето предложение, но те, водени от тясно партийна логика, не поискаха и така подкрепихме и двете, иронично коментира той.

Дискусията беше прекъсната за кратко заради поименна проверка на кворума, но се оказа, че в пленарната зала има достатъчно депутати и заседанието беше подновено. Преди това депутатите ратифицираха Договора за услуги за подпомагане изпълнението на проект между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Европейската банка за възстановяване и развитие.